marți, 18 august 2009

Un schizofren frumos al marelui oras


Anul acesta ar fi implinit 50 de ani si cu siguranta ar fi fost cel mai mare poet in viata. Asa, a murit la 36 de ani, insa ne-a lasat multe poeme frumoase. Iata unul aici, din volumul de debut ("Cuvant inainte"):

Noaptea, dacă introduci în telefonul din colţul străzii o scoică în loc de monedă, o scoică mică, albă, neciobită,culeasă vara , pe plajă, în loc de ton vei auzi minunatul sunet al valurilor. Apoi poţi forma orice număr şi-ţi va răspunde , te va chema în glas de sirenă.
Noaptea, dacă introduci în telefonul din colţ o petală de trandafir în loc de monedă, în loc să auzi tonul vei simţi minunatul miros de fân cosit şi liliac înflorit. Formând orice număr o voce blândă de bătrână îţi va explica liniştit cum se face cea mai grozavă dulceaţă de trandafiri.
Noaptea , dacă sufli în telefonul din colţ fum de ţigară în loc să introduci o monedă, în loc de ton din receptor va izvorî ceaţa , ceaţa caldă care te va cuprinde întreg, va umple încet strada, casele, se va agăţa de crengi ca pânzele de păianjen.
Noaptea, dacă introduci în telefonul din colţul străzii o monedă de un leu , trebuie câteodata să baţi cu pumnii în telefon până iţi vine tonul şi formând numărul de acasă îţi va răspunde nevasta : că unde umbli până la ora aia, că ea nu-ţi mai încălzeşte mâncarea, că ea te lasă.

4 comentarii:

Anonim spunea...

cam varza poemul frumos

Unknown spunea...

poate nu e cel mai reusit poem al lui, insa nu e "varza" dupa cum spui ...

Anonim spunea...

crede-ma ca e varza dupa cum spun,
miroase-o putin si de la primul vers pute finalul
e previzibila
nu mai zic de cliseul(1)asta cu femeia cicalitoare, mai ramanea sa zica ca femeia e prelungirea inutila a ... si tineretul proletar pupa poetul mort tanar
de cliseul (2) daca ar mai fi trait
sa vezi ce in viata era, ce verde, ce talentat ce ce ce

poetul asta frumos este cu tot cu moartea lui, cu tot cu nasterea lui, cu parinti cu ce a avut si el gaini, pisici, liceul cam ce are omul la casa lui cred ca incerci sa discuti despre alta persoana

vezi daca mi-ai raspuns, am devenit limbut sau degetut mai bine

Unknown spunea...

daca o sa citesti "arta popescu" o sa descoperi un alt poet. poate mult mai bun decat cel din poemul asta