sâmbătă, 14 martie 2009

Filmul ajunge în penitenciar

În lipsa altor soluţii, lumea a inventat închisoarea. Iniţial inchisorile româneşti au fost construite undeva departe, la marginea oraşelor. Pe măsură ce s-au dezvoltat însă, marile oraşe s-au trezit nu de puţine ori cu închisoarea chiar în mijlocul lor. În situaţia asta este mai greu să faci abstracţie de existenţa lor. Totuşi oamenii continuă să vorbească în şoaptă despre închisoare şi despre deţinuţi, ca şi cum închisoarea şi deţinuţii ar fi un fel de bubă inestetică pe obrazul frumos al oraşului. Cei mai multi deţinuţi sunt săraci şi au ajuns la închisoare pentru furt. Cei mai multi deţinuţi sunt analfabeţi sau au o educaţie precară. Cei mai multi detinuţi au fost trataţi în copilărie cu brutalitate, în cel mai bun caz cu indiferenţă. Paradoxal însă, la închisoare nu ajung niciodată părinţii deţinuţilor sau angajaţii instituţiilor care ar fi trebuit să intervină în timp util. Lumea trimite infractorul la închisoare ca şi cum ar ascunde gunoiul sub preş şi de regulă plăteşte cu bani puţini toată neputinţa asta. Restul intră mai degrabă în categoria victimelor colaterale, un fel de jertfă inevitabilă adusă pe altarul evoluţiei omeneşti.







PENITENCIARUL RAHOVA - RENE*




19 martie / 14h00 / Penitenciarul Rahova


proiecţia filmului René / Republica Cehă / 2008 / 90 min.



PENITENCIARUL JILAVA - VIDEOGRAME DE LA REVOLUTIE*



23 martie / 13h00 / Penitenciarul Jilava


proiecţia filmului Videograms of a revolution / Germania / 1992 / 106 min.



Penitenciarul Jilava are o memorie încărcată: aici s-au săvârşit crime sub dictatura fascistă, aici au exterminat comuniştii o bună parte din elitele româneşti, aici este azi închis - pentru rolul său în represiunea din decembrie 89 - generalul Victor Stănculescu. Aici şi acum, filmul îşi dă întâlnire cu trecutul recent şi cu unul din actorii lui cei mai importanţi. „Videogramele...” lui Andrei Ujică vor fi proiectate în faţa deţinuţilor de astăzi, dintre care cei mai mulţi au fost spectatori fără putere ai ultimilor 20 de ani. La finalul proiecţiei, regizorul şi generalul vor sta de vorbă pe scena improvizată a penitenciarului. One World România reuşeşte să stabilească un dialog acolo unde el părea imposibil, chemându-ne pe toţi la o întâlnire improbabilă dar necesară.




*Intrarea la aceste proiecţii se face în limita locurilor disponibile doar pe baza unei înscrieri prealabile pe adresa bogdan_timofti2003@yahoo.com. Vă rugam să includeţi în email numele complet, seria si numărul de buletin, vârsta, ocupaţia şi un număr de telefon.



Veţi primi confirmarea participării până la data de 18 martie.


Transportul spectatorilor nu este asigurat de către organizatori.



Contact: Bogdan Timofti / bogdan_timofti2003@yahoo.com











Get the Flash Player to see this player.




Niciun comentariu: