vineri, 28 august 2009

Bere sau vin?


Concertul lui Leonard Cohen din 4 septembrie, care urma să aibă loc în Piaţa Constituţiei, va fi mutat pe Stadionul Tineretului ''Iolanda Balaş Soter'' datorită distanţei foarte apropiate de Tuborg Green Fest, informează organizatorii, Events.

Sa dam cuvantul celor de la Events mai intai:
“Concertele lui Leonard Cohen se asculta cu mana pe buze pentru a pastra tacerea, cu ochii inchisi pentru a degusta atmosfera. Pur si simplu nu putem risca, in Piata Constitutiei, ca peste „Hallelujah” si „Dance me to the End of Love” sa se auda muzica unui intreg festival din parcul Izvor. Suntem profund dezamagiti ca Tuborg, pana acum unul din suporterii cunoscuti ai muzicii in Romania, a ales sa-si organizeze evenimentul in aceeasi zi, si atat de aproape de concertul lui Cohen, demonstrand o lipsa elementara de respect fata de mii de spectatori. Festivalul a fost anuntat pe 22 iulie, dupa aproape trei luni de la punerea in vanzare a biletelor pentru concertul lui Leonard Cohen (5 mai). Solutiile propuse de Tuborg si Emagic, producatorul festivalului, dupa saptamani de negocieri, si anume orientarea scenelor si a sistemelor de sonorizare in directii diferite sunt nerealiste. Discutiile purtate cu reprezentantii Primariei Capitalei in ceea ce priveste decalarea intervalelor orare ale celor doua concerte nu au dus, din pacate, la nici un rezultat. Nu stim daca aceasta situatie este rezultatul neglijentei sau nepasarii celor doua companii, dar din respect pentru muzica si pentru spectatori, am hotarat schimbarea locatia pentru a avea un concert in conditii optime” afirma Sorina Burlacu, Director General Events.

In toamna anului trecut, artistul canadian si-a serbat ziua de nastere in aplauzele celor 10 000 de fani romani veniti sa-l vada pe Stadionul Arcul de Triumf, intr-un concert special. Atunci, biletele scoase in vanzare s-au epuizat rapid, lasand multi doritori fara posibilitatea de a asista la eveniment. „Iata de ce am facut toate demersurile pentru a asigura publicului roman un spectacol si in a doua parte a turneului international al lui Leonard Cohen. Locatia a fost aleasa astfel incat sa asigure o capacitate suficienta, care sa satisfaca cererea de bilete atat din partea celor care nu au mai reusit sa prinda un bilet anul trecut, cat si pentru cei care vor sa retraiasca emotiile de atunci” afirma Sorina Burlacu, Director General Events.

Acum si raspunsul celor de la Emagic:
Laura Coroianu, CEO Emagic: „Ne intristeaza faptul ca un alt organizator de concerte alege aceasta modalitate pentru a-si masca propriile probleme si a crea o imagine falsa in randul mass-media si al publicului. Noi am expus detaliile tehnice companiei Events si am discutat cu reprezentantii acesteia si cu Primaria Bucuresti toate aceste detalii, concluzia oficialitatilor locale fiind de asemenea ca cele doua spectacole pot coexista fara probleme. Pentru a nu intra intr-o polemica inutila, ca producatori ai Tuborg Green Fest si ca lideri de piata in domeniul organizarii de concerte, consideram ca cel mai bun raspuns la asemenea acuzatii nefondate este sa lasam specialistii sa vorbeasca. Domnul Cristian Singer, director Paradigma Group, firma care a asigurat productia tehnica a primului spectacol al lui Leonard Cohen in Romania, poate oferi celor interesati toate argumentele necesare.”

Cristian Singer, director Paradigma Group: „In cadrul show-ului sutinut anul trecut de artist in capitala (produs tot de compania Events), scena a fost amplasata la o distanta de aproximativ 50 de metri de una dintre cele mai circulate si aglomerate intersectii din Bucuresti, un punct nodal pentru transportul din capitala. Zgomotul generat intr-o asemenea intersectie este la un nivel de decibeli mult mai ridicat decat orice ipotetica reflexie a sunetului din locatia Tuborg Green Fest.Cele doua scene ar fi fost situate la o distanta de aproximativ 600 m una de cealalata, scena Tuborg Green Fest fiind plasata cu spatele catre cealalta scena, pentru a nu permite transmiterea niciunui semnal sonor catre Piata Constitutiei. Intre cele doua locatii exista un obstacol natural, baza cladirii Palatului Parlamentului si un deal impadurit de 18m, care blocheaza orice perspectiva directa intre cele doua locatii. Sistemul de sunet se adreseaza celui mai indepartat punct situat in finalitatea parcului, deci exista un ecou foarte mic din structura cladirilor din zona, cele mai multe dintre ele fiind situate la 300/400 m distanta de scena. Luand in considerare directia si orientarea vantului, numai vanturile foarte puternice pot intoarce si redirectiona sunetul dintr-o scena in cealalta, dar in acest caz niciunul dintre cele doua evenimente nu ar mai fi putut avea loc, pentru ca ar fi presupus conditiile meteo nefavorabile. Ca o concluzie, nu ar fi existat nicio sansa ca sunetul de pe cele doua scene sa interfereze. Ca parte din productia concertului de anul trecut al lui Leonard Cohen va pot asigura ca zgomotul adiacent asupra locatiei nu ar fi fost mai mare decat cel prezent anul trecut pe Stadionul de Rugby, stadion plasat langa o zona de trafic foarte zgomotoasa, cu tramvaie, autobuze si numeroase automobile trecand la distanta foarte mica de locatie”.

Comunicatul astora de Emagic mi se pare hazliu. Ei compara zgomotul facut de tramvaie cu miile de decibeli din boxa. Eu sunt sigur ca daca o sa ma duc in Piata Constitutiei, o sa aud perfect Tuborg Green Fest. Apoi, eu am fost anul trecut la concertul Cohen si n-am auzit nici un zgomot de fond. Mai degraba de profesionalismul celor de la Emagic m-am lamurit de multe ori. La cate spectacole organizate (prost) de ei n-am fost si ce sunet execrabil era ... ohooo! Si apoi, cred totusi ca publicul lui Cohen bea mai degraba vin decat bere.





miercuri, 19 august 2009

N-am crezut pana n-am citit ... mai jos


Intr-un top al celor mai frumoase stadioane, recent realizat de revista The Times (da, chiar aia!), stadionul echipei Dinamo Bucuresti este prezent pe locul 8. Cand am citit, am ramas socat. Cum poate sa spuna cineva despre acest stadion ca e frumos? O fi vorba de harsaitul umor englezesc, mi-am zis. Iata descrierea din Times:

A running track is normally enough to destroy a stadium’s credibility. However, Dynamo Bucharest’s ground is a masterpiece of Cold War chic. You are greeted by Stalinist statues before arriving at a sunken bowl. A wide staircase behind the goal takes you pitchside — you can imagine a baby’s pram rattling down the stairs — and the closest thing to executive boxes are the balconies of neighbouring tower blocks.

Misterul a fost dezlegat de un cititor istet din Romania. E vorba de stadionul din Minsk, al echipei cu acelasi nume. A fost o greseala, puteti lua loc.

marți, 18 august 2009

Un schizofren frumos al marelui oras


Anul acesta ar fi implinit 50 de ani si cu siguranta ar fi fost cel mai mare poet in viata. Asa, a murit la 36 de ani, insa ne-a lasat multe poeme frumoase. Iata unul aici, din volumul de debut ("Cuvant inainte"):

Noaptea, dacă introduci în telefonul din colţul străzii o scoică în loc de monedă, o scoică mică, albă, neciobită,culeasă vara , pe plajă, în loc de ton vei auzi minunatul sunet al valurilor. Apoi poţi forma orice număr şi-ţi va răspunde , te va chema în glas de sirenă.
Noaptea, dacă introduci în telefonul din colţ o petală de trandafir în loc de monedă, în loc să auzi tonul vei simţi minunatul miros de fân cosit şi liliac înflorit. Formând orice număr o voce blândă de bătrână îţi va explica liniştit cum se face cea mai grozavă dulceaţă de trandafiri.
Noaptea , dacă sufli în telefonul din colţ fum de ţigară în loc să introduci o monedă, în loc de ton din receptor va izvorî ceaţa , ceaţa caldă care te va cuprinde întreg, va umple încet strada, casele, se va agăţa de crengi ca pânzele de păianjen.
Noaptea, dacă introduci în telefonul din colţul străzii o monedă de un leu , trebuie câteodata să baţi cu pumnii în telefon până iţi vine tonul şi formând numărul de acasă îţi va răspunde nevasta : că unde umbli până la ora aia, că ea nu-ţi mai încălzeşte mâncarea, că ea te lasă.

Băse, oximoronic

Acum, dupa multi ani, cred ca sintagma schizoido-oximoronica a lui Traian Basescu "iarna nu-i ca vara" este intr-un fel profetica si face parte din seria inaugurata de Orwell in romanul "1984":

Războiul este pace
Libertatea este sclavie
Ignoranţa este putere

Intre timp si TB si-a agatat, cu voia lui, o aura de dictator, care nu suporta sa fie contrazis si blesteama dusmani imaginari (vezi cazul Udrea). Oare ce-o sa mai urmeze? Cele 2 minute de ura? Cred ca nu dureaza mai mult ca sa votezi ...

joi, 6 august 2009

Hiroshima, mon amour ...


.... acum 64 de ani, ground zero ....