miercuri, 23 ianuarie 2008

Bad Baby Bad

Probabil cel mai slab film dintre toate nominalizarile la Oscar.

Rating 6,5/10 (pentru inflexiunile de scenariu).

marți, 22 ianuarie 2008

Interzis să nu dai şpagă

Deci, eu, ca simplu cetăţean care mă cred pe persoană fizică, nu ştiu ce să cred: ori sunt un mare şpagasin şi nu am acces pe site-ul asta, ori aia care iau şpagă au plătit nişte hackeri sa restricţioneze accesul în interiorul partidului. Părerea mea!
Încercaţi şi voi, poate sunteţi "con mani pulite".
http://www.nudaspaga.ro/

16 concepte sexy

Cei de la WebUrbanist ne prezintă 16 din cele mai creative şi sexy camere de hotel din lume. Iată câteva interesante, însă unde nu ţi-ai dori să dormi niciodată.






Junii

Ieri, în ziua când comemoram moartea ilustrului nostru conducător V.I. Lenin, am vizionat un film despre asuprirea junilor şi disoluţia relaţiiolr interumane în modelul de societate capitalistă de consum. Juno (un nume mai ciudat chiar decât Garp) este o jună utecistă, dezorientată, care rămâne un pic însărcinată şi nu ştie ce să facă. Până la urmă hotărăşte să contribuie la demografie monstrului imperialist şi găseşte o familie adoptivă pentru ignobila creatură ce se va naşte. Sincer, tovarăşi, eu sunt sătul de toate filmele astea holiudiene făcute pe acelaşi tipar, fără har, împănate cu glumiţe subţiri, în care ni se prezintă nişte păpuşi muppets pe post de adolescenţi inadaptaţi, care pozează în tot felul de ipostaze. De urmărit, dacă aveţi chef, duminica după masă, cu burta plină. Kaneţ filma!

(+) anumite giumbuşlucuri de limbaj.
(-) ...............................


Rating 6,5/10.



Juno (2007)
Director:
Jason Reitman
Writer (WGA):
Diablo Cody (written by)
Release Date:
25 December 2007 (USA)

Cast


Ellen Page ... Juno MacGuff

Michael Cera ... Paulie Bleeker

Jennifer Garner ... Vanessa Loring

Jason Bateman ... Mark Loring

joi, 17 ianuarie 2008

The Dubliners


E foarte greu să scrii despre un film care ţi-a plăcut de te-a furnicat în măduva spinării şi te-a făcut să te ridici din fotoliu şi să dansezi prin casă cu berea-n mână şi să te minunezi ce minunăţie de film poate să iasă din câteva idei simple (pare un home made video) puse pe note, pe un portativ întins pe străzile Dublin-ului. Adevăr grăiesc vouă, e un film foarte frumos, care merită văzut cel puţin ... Once. Iar piesele lui Glen Hansard merită ascultate iar şi iar şi iar şi iar ...
P.S. Hansard
e vocalistul grupului The Frames, iar regizorul (John Carney) e fostul basist al trupei.

(+) coloana sonoră, coloana sonoră ...
(-) în anumite cadre se vede că interpreţii principali (adică "el" şi "ea") sunt mai mult cântăreţi decât actori.


Rating 9/10.



Once (2007)
Director:
John Carney
Writer:
John Carney
Release Date:
23 March 2007 (Ireland)

Cast:

Glen Hansard ... Guy
Markéta Irglová ... Girl (as Marketa Irglova)

luni, 14 ianuarie 2008

Un stilou pentru orice grafoman


Iată sensul adevărat a vechii înţelepciuni "a scrie cu propriul sânge". Simpaticii de la Gizmodo anunţă lansarea unui stilou special
(numai bun pentru un regizor şi scenarist cum e Cronenberg, că tot veni vorba).
Faceţi un puzzle cu imaginile alăturate



şi încercaţi să vă imaginaţi cum funcţionează acest stilou ....

Doar promisiuni


Rating 7/10.

sâmbătă, 12 ianuarie 2008

Istoria unui abuz sexual

Dacă o să puteţi trece peste fobiile homo şi pedo şi o să ajungeţi dincolo, unde lumea nu aruncă cu pietre, o să descoperiţi un film uimitor şi un regizor aparte. Dacă nu, o să vi se pară un film greţos, care nu reuşeşte decât să vă oripileze prin imagini.

Rating 8/10.

Mysterious Skin (2004)

Director:
Gregg Araki

Writers:
Scott Heim (novel)
Gregg Araki (screenplay)

Cast:


Chase Ellison ... Neil (Age 8)
George Webster ... Brian (Age 8)
Rachael Nastassja Kraft ... Deborah (Age 12) (as Rachael Kraft)

Lisa Long ... Mrs. Lackey

Chris Mulkey ... Mr. Lackey

Elisabeth Shue ... Mrs. McCormick

David Lee Smith ... Alfred

Bill Sage ... Coach
Riley McGuire ... Wendy (Age 11)
Ryan Stenzel ... Stephen Zepherelli

Joseph Gordon-Levitt ... Neil

joi, 10 ianuarie 2008

Red Roads of Past




Puteţi să daţi sonorul mai tare ... chiar mai tare ... practic filmul nu are coloană sonoră. Pe la mijloc se aude din greşeală o piesă, iar la final, melodia de mai sus, care e formidabilă. În rest, e o linişte care te urmăreşte tot filmul, la fel cum Jackie(Kate Dickie) urmăreşte zilnic din City Eye Tower (un fel de Big Brother) viaţa oraşului Glasgow, la fel cum amintirile încep să o urmărească pe Jackie când îl observă din greşeală pe Clyde (Tony Curran), la fel cum Clyde este urmărit de remuşcări şi de Jackie şi de camere. Iar mişcările acestor camere de supraveghere sunt parcă împrumutate şi de operatorul filmului, anumite scene părând a fi filmate pe furiş, ca să nu deranjeze actorii. Un film remarcabil, de urmărit atunci când crezi că eşti prea liniştit ....

(+) scenariul
(-) mai trebuia tăiat din el puţin


Rating 7,5/10.

Red Road (2006)

Director:
Andrea Arnold
Writers:
Andrea Arnold
Anders Thomas Jensen (characters)

Cast

Kate Dickie ... Jackie

Tony Curran ... Clyde
Martin Compston ... Stevie

Nathalie Press ... April

luni, 7 ianuarie 2008

Funny Games cu fraţii Karamazov: Ethan şi Joel

La început, o crimă, câteva cadavre, încă o crimă - blood simple - şi o geantă cu bani. Nimic deosebit. Totul este calm, rece, decofeinizat, calculat şi cinic, ca mai toate personajele fraţilor Coen. Curată fatalitate. Nimeni nu poate schimba destinul eroilor, nici măcar scenaristul (e o adaptare după cartea lui Cormac McCarthy). Începe urmărirea banilor. Anton Chigurh (magnific jucat de Javier Bardem), asasinul psihopat se murdăreşte tot mai mult de sânge (deşi urăşte asta), fugarul Llewelyn Moss (Josh Brolin) are "no country" unde să se poată ascunde şi sfârşeşte rece, ca berea pe care a încercat s-o bea, vânătorul de recompense Carson (Woody Harrelson) este ciuca miştoului regizorilor, fiind lichidat ca o muscă, seriful Ed Tom (Tommy Lee Jones) ajunge întotdeauna prea târziu şi nu reuşeşte decât să facă glumiţe crude pe seama ucigaşilor, care se întrec în torturi şi crime şi filmul se termină brusc, tocmai când ni se explică mesajul lui: trăim într-o lume în care violenţa ne copleşeşte, criminalii intră nestingheriţi în instituţii, în şcoli şi ucid la întâmplare, din motive hilare, puştanii deja privesc mutilările şi masacrele ca pe un lucru firesc, cotidian ("uite, îţi iese osul prin piele"), iar noi suntem prea bătrâni pentru viteza gloanţelor.
Deşi nu-mi plac filmele cu mesaj, recunosc că am îmbătrânit puţin şi eu privind acest film ...

(+) J. Bardem, fraţii Coen.
(-) mi-a lăsat senzaţia că lipseşte ceva, nu ştiu ce ...

Rating 7,5/10

No Country for Old Men (2007)
Directors:
Ethan Coen
Joel Coen

Writing credits
(WGA)
Joel Coen (screenplay) &
Ethan Coen (screenplay)

Cormac McCarthy (novel)

Cast

Tommy Lee Jones ... Sheriff Ed Tom Bell

Javier Bardem ... Anton Chigurh

Josh Brolin ... Llewelyn Moss

Woody Harrelson ... Carson Wells

Kelly Macdonald ... Carla Jean Moss

Garret Dillahunt ... Deputy Wendell

duminică, 6 ianuarie 2008

Opium addicted

După ce am văzut Taxidermia, nu am putut să mai urmăresc vreun film câteva zile. Părea că acea peliculă reuşise să mitralieze toată cinematografia modernă şi să o remodeleze cu adevărat. Azi m-am hotărât, după câteva luni, să mai încerc un film unguresc. La fel, am rămas hipnotizat, şi încă mă gândesc la el ... halucinant, fermecător ... de la imagine, la sunet şi la tramă.
Dacă e să privim ca simpli spectatori, filmul prezintă povestea de iubire dintre un doctor-scriitor (
Ulrich Thomsen) opioman şi morfinoman şi pacienta sa (Kirsti Stubø), o persoană bântuită de deliruri, care-şi găseşte alinarea în scris.
Dacă privim psihiatric, e încercarea unui medic de a trata o schizofrenă prin metode moderne, psihanalitice (acţiunea se petrece în 1913), şi nu barbare, des folosite în ospicii în acea vreme, încercare eşuată, acesta recurgând până la urmă la o lobotomie simpatică, pentru a-şi elibera pacienta de "demoni".
Din punct de vedere cinematografic, filmul e pur şi simplu extraordinar, ca mai toate filmele maghiare (sic!) din ultima vreme.

(+) imagine, story, coloană sonoră.
(-) dacă în anul 1913, în Imperiul Austro-Ungar, într-un ospiciu oarecare, existau curent electric, gresie pe jos, apă curentă şi canalizare, înseamnă că sunt cu mult înaintea noastră.

Rating 7,5/10

Opium: Diary of a Madwoman (2007)

Director:
János Szász
Writers:
Géza Csáth (diaries)
András Szekér

Cast


Ulrich Thomsen ... Dr. Brenner
Kirsti Stubø ... Gizella
Zsolt László ... Dr. Moravcsik



sâmbătă, 5 ianuarie 2008

Interviu van Gogh - Buscemi

Interview este un film care seamănă cu o şedinţă de psihanaliză. Sau mai degrabă se bazează pe teoria freudiană a psihanalistului psihanalizat (poate nu întâmplător este amintit numele lui Freud de vreo două ori în film). În cazul « filmat », a intervievatorului intervievat. Interesant la acest film este cum încearcă (şi reuşeşte) să te agaţe să-l urmăreşti, chiar dacă acţiunea se petrece mai mult într-un apartament, iar cadrele sunt statice. Şi reuşeşte chiar foarte bine. Sienna Miller (Katya sau Cunt-ya) se dă peste cap – la propriu şi la figurat -, Steve Buscemi (Pierre) joacă doar foarte bine, dialogurile te ţin în priză, iar decorul te îndeamnă să visezi la ceva edulcorat amestecat cu piele goală. Lucru care nu se întâmplă, pentru că suntem totuşi la o şedinţă de psihanaliză. Se spune că acest Interview este mai bun decât cel din 2003, al lui Theo van Gogh, căruia îi şi este dedicat filmul. N-am vazut filmul olandezului, însă pot să spun cu siguranţă că aşa e.

(+) S. Miller, dialogurile.

(-) dinţii buscemieni.


Rating 8/10.


Interview (2007)
Director:
Steve Buscemi
Writers:
Steve Buscemi (screenplay)
Theodor Holman (original screenplay)

Cast:

Sienna Miller ... Katya

Steve Buscemi ... Pierre Peders