miercuri, 30 iulie 2008

Alexandra cea Mare


Tot din seria filmelor monocolorate, un film care a stat si el la coada la Cannes anul trecut. Alexandra lui Sokurov e o pelicula molcoma, bojii moi, ca sufletul distilat de vodca al unui rus. Totul in film e facut cu incetinitorul, mosnegeste, de parca se trage de timp ca sa intre la lungmetraj. In fond asa e si Alexandra: nu e un fotomodel, ci un fel de mama eroina, ajunsa din urma de batranete, in care se oglindeste balndetea aspra a fostei femei darze atunci cand isi viziteaza nepotul intr-o baza militara uitata prin Rusia. Imaginile calatoresc odata cu babuska Alexandra, merg in urma ei prin baza militara si prin satul din apropiere, prezentandu-ne saracia (materiala a) celor care traiesc la marginea zonelor de conflict. Parca totusi e prea putin de la tatuca Sokurov. Inainte putea mai mult si mult mai bine. Davai, davai!

Rating 7/10.

Aleksandra (2007)


Writer:

Cast

Galina Vishnevskaya ... Aleksandra Nikolaevna
Vasily Shevtsov ... Denis
Raisa Gichaeva ... Malika

miercuri, 23 iulie 2008

Daca doriti sa revedeti ... Slagare de iubire

Daca nu stiati pana acum, e vorba despre filmul care a fost prezent la Cannes in anul in care Mungiu a invins la puncte. Povestea filmului e usurica, pusa pe note si frumos colorata. E ca o poza din aia din care se schimba cand te uiti din unghiuri diferite. O relatie normala (el+ea), se complica intr-un menage a trois (ea+el+ea) si se inchide intr-una homosexuala (el+el). Totul asortat cu cantecele fantuzesti simpatice (n-am fost niciodata un fan al muzicii franceze, insa coloana sonora chiar mi-a placut de data asta) si cu imagini foarte potrivite: de la cele vag artistice, monocolore, pana la cadre amuzante, legate de titlurile cartilor ce se rasfoiesc prin film si de momentele de pantomima. Donc, un film “ca o apa care curge”, fara pretentii, care reuseste sa se faca placut.

Rating 8/10.

Chansons d'amour, Les (2007)


Director: Christophe Honoré (writer)

Cast

Louis Garrel ... Ismaël Bénoliel
Ludivine Sagnier ... Julie Pommeraye
Chiara Mastroianni ... Jeanne
Clotilde Hesme ... Alice
Grégoire Leprince-Ringuet ... Erwann

marți, 22 iulie 2008

News: scene, scenarii, scenaristi

1. Se pare ca scenariul pentru Top Gun 2 este gata. La fel si Tom Cruise. Cam greu s-au dat cu trendul. Intre timp unii au ajuns la 6 (Rocky 6), altii la 4 (Die Hard 4), insa nici unii, nici ceilalti n-au mai impresionat ca in tinerete. Oare o va face TG2? Scenariul e despre problemele pe care le are Maverick cu un nou pilot de incercari. Care e femeie. Original, nu?



2. Dupa ce scenariul filmului Dragoste in vremea holerei nu s-a ridicat la nivelul cartii, Gabriel García Márquez le mai da o sansa scenaristilor (adica numitului Rodolfo de Anda), de data asta cu un text scris acum 40 de ani, intitulat Frontera. In distributie se pare ca va fi si Gabriel Garcia Bernal, dupa ce scamatoria cu Bardem n-a mers.

marți, 15 iulie 2008

Within You Without You

soporific, ideatic, halucinogen, hieratic................................
................................................................. ireverentios


Rating 7,5/10.

Intrus, L' (2004)


Director:
Claire Denis
Writers:
Claire Denis (writer)
Jean-Pol Fargeau (writer)
more
Release Date:
4 May 2005 (France)

Cast

Michel Subor ... Louis Trebor
Grégoire Colin ... Sidney

Yekaterina Golubeva ... Young Russian Woman (as Katia Golubeva)

luni, 14 iulie 2008

Bucharest exchange

Pace celor ce vin!
Bucurie celor ce rămân!
Binecuvântare celor ce pleacă!